5 Совети за успешна Онлајн Продажба

Возбудени сме што ги споделуваме нашите пет совети за успешно продажба на производи преку Интернет Продавница.

 

#Совет 1: Вложете повеќе време

Продажбата на производи на интернет продавница е единствена поради огромниот опсег на клиенти што можете да ги достигнете. На некој начин, ова го изедначува полето за игра, но запомнете, милиони потенцијални клиенти што можете да ги достигнете, исто така, имаат илјадници веб-страници на конкуренти кои се борат за нивното внимание.
Прво, мора да носите сообраќај кон вашата интернет продавница, а потоа да обезбедите одлична услуга и одлични производи. Добрата вест е дека, вашата генерална цена за продажба на производи на интернет продавница е значително помала од отворањето физичка продавница.

Работите веројатно ќе се движат полека како што започнувате, но колку повеќе време и напор вложувате во создавање и промовирање на вашата онлајн продавница, толку повеќе продажби ќе видите. Имајте на ум дека ќе треба да изградите повеќе канали за маркетинг на вашите производи.
Социјалните медиуми, содржината, оптимизација и платеното рекламирање заземаат време, прилагодување и малку работа секој ден.
Ќе треба постепено да вложувате енергија во вашата интернет продавница за да ја зголемите вашата база на клиенти и да дојдете до точката каде што главно ќе бидете фокусирани на одржување.

e-commerce

 

#Совет 2: Изберете ги вистинските производи

Првото прашање што повеќето од нас го поставуваат при започнување на нов бизнис е што да продадат. Не мора да има точен или погрешен одговор.Ова, имајќи го предвид пазарот што сакате да го насочите, е од витално значење за успехот на вашиот бизнис.
Поминете некое време размислувајќи за вашите производи и балансирање на нивото на конкуренција со големината на пазарот.

internet prodavnica

 

#Совет 3: Овозможете му на купувачот полесно купување

Посетителите на вашата веб-страница или блог имаат краток опсег на внимание, така што обично имате околу 10 секунди за да го привлечете нивното внимание кога за прв пат ќе се најдат на вашата интернет продавница. Не ставајте пречки на нивниот пат и не ги терајте да се премислуваат.
Многу посетители ќе ја напуштат вашата страница во моментот кога ќе погодат замка.
Три златни правила се:
Не ги присилувајте посетителите да се регистрираат кога првпат ќе ја посетат вашата интернет продавница.
Не ја прави навигацијата на вашата веб-страница или блог комплицирана за употреба.
Ставете ја навигацијата на врвот на страницата и одржувајте ја конзистентна.
Не правете долг процес на купување и не обидувајте се да соберете многу информации од купувачите.
Совет: обидете се да го купите вашиот производ како што би направил потенцијален купувач. Можете ли да го направите тоа брзо и лесно без премногу размислување?

internet prodavnica

#Совет 4: Понудете одлична услуга за клиентите

Кога потрошувачите размислуваат да купат од интернет продавница, тие бараат уверување пред да направат купување.
Помогнете им да купуваат со доверба.
Факт: 33% од Американците велат дека ќе размислат за префрлување компании по само едно лошо искуство со услугата. (Извор)
Една техника за продажба, без оглед дали бизнисот е на интернет или не е да понудите гаранција дека доколку клиентот не е задоволен, ќе му ги вратите парите без поставување прашања.

onlajn prodazba

#Совет 5: Промовирајте ја вашата продавница

Да се има одличнo изработена интернет продавница или блог не е доволно да се донесе сообраќај и продажба. Треба да привлечете луѓе во вашата продавница и да им помогнете да направат чекор за купување.
Ставете се во местото на потенцијалниот купувач. Што ќе направат? Веројатно…Ќе пребаруваат на Google за нешто што го бараат.
Ќе побараат совет на форум или од други луѓе на социјалните мрежи како Твитер или Фејсбук.
Ќе побараат препораки или прегледи од други онлајн продавници или социјални медиуми
Ќе треба да вложувате значителен износ на време и енергија секоја недела за да се промовирате. Обидете се да напишете релевантни статии или објави на блогот на вашата страница или да најдете можности за објавување на содржини на други веб-страници што ќе ги посетат вашите потенцијални клиенти. Фокусирајте се на потенцијалните клиенти да го посетат вашиот блог или интернет продавница.

Користете Google Analytics за да видите од каде доаѓаат посетителите и како најдобро да се претворат во продажба. Техниката за да им помогнете на вашата онлајн продавница да се појави повисоко во резултатите од пребарувањето на Google се нарекуваат Оптимизација на пребарувачи или накратко SEO.
Овој процес предизвика цела индустрија и е предмет на посебна содржина. Можете исто така да потрошите пари за рекламирање на вашата веб-страница на пребарувачи или други веб-страници – ова се нарекува Маркетинг на пребарувачи (скратено СЕМ) или Плати по клик (ППЦ).

Двете големи мрежи за рекламирање се Google Ads и Facebook Ads.Прочитајте како да носите посетители до вашата онлајн продавница преку социјалните медиуми, е-маил маркетинг и многу повеќе.
Повторувањето деловна активност е уште еден витален аспект за градење успешна интернет продавница.

Постоечките клиенти се вашите најпрофитабилни. Охрабрете ги вашите клиенти редовно да ја посетуваат вашата онлајн продавница со редовно ажурирање на вашата содржина, градење список со е-маил и доследно испраќање на релевантни информации и освежување на областите на вашата страница за кои сметате дека не функционираат успешно (ова можете да го видите со помош на Google Analytics).
Поттикнете го социјалното споделување.

Охрабрете ги вашите клиенти да споделат линк на нивните профили на социјалните медиуми. Запомнете, вие не барате само од нив да купат, туку барате да ја споделат вашата интернет продавница со нивната мрежа – личните препораки и одобрувања може да бидат исклучително вредни и ќе се претворат како извор на нови клиенти.
Нашиот последен совет е да бидете трпеливи. Потребно е многу време и напор да се изгради публика и да се изгради бизнис. Но, не се откажувајте. Предизвикувачки е, но е исто така и наградувачки и ќе го вратите она сте го вложиле.

Доколку сакате да добиете понуда за изработка на Интернет Продавница, кликнете тука и внесете ги вашите податоци.

Платформи со кои работиме: